Waterontharder

Waarom een waterontharder?

Het verwarmen van hard water boven de 60°C zorgt ervoor dat de kalk zich gaat binden en resulteert in de onderstaande effecten:

- witte aanslag en strepen op vaat- en glaswerk ;
- witte lagen en ketelsteen op verwarmingselementen van bv. vaatwassers, glazenspoelmachines en combisteamers ;
- kalkafzetting in naspoelleidingen en boilers
- witte randen en poeder in waterkoker en koffiezetapparaat.

Oude kalkaanslag verdwijnt wanneer u begint het leidingwater te ontkalken!

De kalkaanslag, ook wel ketelsteen genoemd, heeft niet alleen een grote invloed op de levensduur
van een groot aantal apparaten (soms wel tot 25%) maar verminderd ook het rendement van deze apparaten.

Eén laagje van 1mm kalkaanslag veroorzaakt al 10% energie verlies.

Daarnaast verhard de aanslag rubbers, slangen en afdichtingen in apparaten waardoor deze sneller kapot gaan en
verminderd hard water de doorstroming in de leidingen. Dat laatste merkt u heel goed aan de vaatwasmachine wanneer de naspoeling en wasresultaat alsmaar afneemt.

De werking van een Oreka waterontharder;

De meest effectieve wijze van ontharden (verwijderen van kalk uit water) berust op de methode van het uitwisselen van ionen. Ionen zijn de kleinste opgeloste deeltjes in water. Een ionenwisselaar is een poreus, korrelvormig synthetisch materiaal (kunsthars). Bij het doorstromen van de kunsthars worden de calcium- en magnesiumionen in het water tegen natriumionen, waarmee de kunsthars primair “beladen” is, uitgewisseld. Dit uitwisselingsproces gaat door totdat verzadiging van de ionenwisselaar wordt bereikt. Nu vindt, volautomatisch, regeneratie plaats, waarbij de harsvulling gedurende 20 à 30 minuten met een oplossing van keukenzout (natriumchloride) wordt gespoeld. Hierbij nemen de natriumionen wederom de plaats in van de hardheidsionen, die vervolgens naar het riool worden afgevoerd. 

Welke Oreka ontharder past bij mijn toepassing?

Om de juiste waterontharder te kiezen voor uw gebruik zijn enkele gegevens belangrijk om te weten zoals; 

  • Waarvoor men de ontharder gebruikt?
  • Welke capaciteit is wenselijk? Dus wat is de benodigde uurcapaciteit?
  • Wat is de beschikbare ruimte?
  • Wat is het gewenste resultaat? Misschien is een microfilter of omgekeerde osmose noodzakelijk.

 

 

Horeca Equipment Holland      -      Rootven 8      -      5531 MB Bladel      -      Postbus 76 - 5530 AB Bladel      -      Tel.: +31 (0)497 64 46 06      -      Fax: +31 (0)497 64 46 07
Sitemap - Webdesign door GSD